A doua criza a datoriilor este pe cale sa loveasca Europa peste cateva luni, pietele fiind tot mai ingrijorate de valoarea mare a bondurilor pe care guvernele trebuie sa le vanda in 2011.

Si asa sunt create conditii nefavorabile pe pietele de credit din Europa, ceea ce se poate transforma in a doua criza a creditelor. Chiar daca guvernele au reusit sa incetineasca procesul, raman inca datorii de trilioane de dolari care trebuie refinantate sau vandute.
Analistii cred ca lumea se va grabi sa-si vanda activele asa cum s-a intamplat si in vara anului 2007, inainte de criza, iar bancile se pregatesc deja pentru ce e mai rau.
Criza care ameninta Europa se datoreaza faptului ca numai Spania si Italia trebuie sa refinanteze obligatiuni de mai mult de 400 de miliarde de euro in primavara. Zona euro s-ar putea prabusi pentru ca tarile membre nu vor fi capabile sa ia masurile dificile necesare pentru a-si face economiile competitive pe termen lung.
Economistul Nouriel Roubini este de parere ca zona euro trebuie sa-si rezolve problemele legate de datoriile suverane si ca riscul de haos creste semnificativ deoarece unii lideri europeni continua sa se imprumute, ceea ce va duce la instabilitate si in final la iesirea din zona euro a unor tari mai slabe.
Referitor la economia globala, Roubini spune ca tarile dezvoltate vor continua revenirea in forma de U, iar tarile emergente isi vor reveni intr-un mod mai accentuat, ceea ce va duce si la supraincalzire.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu